Rekordszámú szabadtéri tűz volt idén megyénkben

Megosztás

Ahogyan arról a Szol24 is beszámolt, a rendkívül meleg és száraz időjárás Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős hatással bírt a szabad területen bekövetkezett tűzesetek alakulására. Idén eddig több mint 970 ilyen káresemény történt térségünkben, melyek során meghaladta a 2.300 hektárt a leégett terület nagysága– közölte a megyei katasztrófavédelem. Mindkét adat a legmagasabb az elmúlt öt évet vizsgálva.

Egy nagy kiterjedésű szabadtéri tűz felszámolása – legyen az bárhol – mindig fokozott igénybevételnek teszi ki a beavatkozókat, mert ilyenkor nehéz körbejárni és felderíteni a veszélyeztetett terület határát, mely fontos ahhoz, hogy az oltáshoz szükséges tűzoltók és technikai eszközök számát meg lehessen határozni. 

Tűzoltás szempontjából a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy külterületen nincsen kiépített oltóvíz-hálózat, ezért az oltóanyagot vízszállító gépjárművekkel kell a helyszínre juttatni, gyakran több kilométer távolságból, amely szintén növeli a beavatkozás időtartamát.

Kérdésünkre Németh Ádám, a megyei katasztrófavédelem szóvivője az alföldhír.hu megkeresésére elmondta: a jelentős létszámot és technikai eszközt igénylő káresemények vonatkozásában a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárásokat indított, melyek jelenleg is folyamatban vannak. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa hozzátette: 

A nyári időszakban a betakarítási munkák is sok szabadtéri tüzet eredményezhetnek, hiszen a mezőgazdasági gépek ilyenkor nagy igénybevételnek vannak kitéve, és bármilyen műszaki meghibásodás miatt meggyulladhat a körülöttük lévő növényzet is. 

Kapcsolódó cikkek